KURSER & WORKSHOPS

Årets kurs vid Nordisk festival för Medeltida Musik – 28augusti – 1 september 2024

Årets kurs äger rum som vanligt i Söderköping. Den kommer att ta upp kyrkliga hymner och folkliga lovsånger till Jungfru Maria. Det är både unisona, enstämmiga sånger och utsmyckad flerstämmig musik från högmedeltid (1100-1300-tal). Många av dessa stycken lämpar sig både att spela och sjunga. De kan framföras i både kyrkliga och världsliga sammanhang. Mariamusik kommer att förekomma i konserter vid årets festival. Främst i programmet ”Mitt hjärta brinner” med Mare Balticum från södra Sverige. I kursens innehåll ingår även att ta del av festivalens fyra konsertprogram. Ingen kostnad för detta.

Kursledare är Veikko Kiiver. Han leder bland andra ensemblen Scala Jacobi och är internationellt verksam som sångare och pedagog. Kursen inleds vid 13 på torsdag och avslutas på söndag förmiddag då kursdeltagare brukar medverka med några sånger i en mässa i S:t Laurentii kyrka. Kursen avslutas därefter omkring 14.00. Kurslokal är Drothem församlingshem och S:t Laurentii kyrka i Söderköping. Tiderna för alla dagar är ungefär: Torsdag 13 – 18. Fredag 9 – 17. Lördag 9 – 14. Söndag 9 – 14. Utöver det så förväntas kursdeltagare som sagt gå på de konsertprogram som är varje kväll kl 19 och även kl 15 lördag.

Kursen vänder sig till deltagare med intresse för tidig musik. Främst till sångare men även instrumentalister. Viss sångvana eller spelvana från någorlunda tidstypiska instrument är önskvärd och viss notläsningsförmåga från modern notskrift underlättar men är inget krav. Kursen är ett samarrangemang med Sensus studieförbund.

Kurskostnad: 1500kr / person. 20 % rabatt för ensembler med minst 3 medlemmar eller för medlemmar i Föreningen för Tidig Musik

KURS / WORKSHOP GOTLAND UNDER MEDELTIDSVECKAN:

Välkommen att utforska sånger och melodier ur garanterat medeltida källor!

Det finns stora sångskatter bevarade från medeltiden – från kyrkornas gregorianska sång till trubadurernas kärlekspoesi. Medeltidens sång och musik rörde sig mellan det sakrala och profana och i den här kursen rör vi oss i detta spännande gränsland.

Denna kurs vänder sig till intresserade av medeltida musik med någon erfarenhet av att sjunga och/eller spela instrument. Under två erfarna medeltidsmusikers ledning sjunger och spelar vi ur kända repertoarer från olika delar av Europa. Vi musicerar både från noter och på gehör och får även en inblick i hur medeltidens notation och musikteori fungerade. Instrumentalister behöver inte spela ett medeltida instrument, men någon vana av att spela efter noter eller plocka ut melodier på gehör är nödvändig. Kursen leds av Gustav Näsman Olai (Själ) och Karin Lagergren (ensemble Gemma) – två musiker som under en följd av år genomkorsat den medeltida musiken både som musiker och forskare. Kursen ges i samarbete med Föreningen för Tidig Musik. Kursen är en del av programmet under Medeltidsveckan på Gotland. Under veckan kommer tre fristående kurstillfällen att ges. Välj de tider som passar dig bäst och bestäm själv om du vill delta vid ett eller flera tillfällen, men tänk på att det kommer att vara ungefär samma repertoar vid alla tre tillfällen.

Plats: Gamla Apoteket, Visby. Strandgatan 28.
Tid: Onsdag 7 augusti, kl. 12.00-15.00 , Torsdag 8 augusti, kl. 14.15-17.00 , Fredag 9 augusti, kl. 9.30-12.30

Pris: 299:- per tillfälle. Medlemmar i FFTM: 199:- (kursen ges av Föreningen för Tidig Musik)
Biljettförsäljning sker endast genom Medeltidsveckans egna kanaler. För mer information, se: https://www.medeltidsveckan.se/