Nomemus på Gotland

Det blir i år för första gången en Nomemusfestival på Gotland. Under Medeltidsveckan (som pågår 8 – 15 augusti) kommer vi att anordna två konsertkvällar, 9 och 10 augusti. Det blir även två föredrag i samarbete med Gotlands museum, 10 och 12 augusti.Om detta blir lyckat hoppas vi kunna fortsätta nästa år, med lite mer program.

Konserter: Måndag 9 augusti. Lärbro kyrka Gotland,  kl 19.30 , och, Tisdag 10 augusti, Bildstenssalen, Gotlands museum, kl 20.30 :

Ave Maris StellaEn musikalisk resa från Norden till Frankrike med medeltida sånger och folkton 

Helena Ek  –  sång, fiddla. Anna Maria Friman –  sång, hardingfela

Dessa två sångerskor (och musiker) hör till de allra främsta i Norden inom området Tidig Musik. De har varit med länge. De sjunger även ny musik ibland också. Men Helena Ek är kanske allra mest förknippad med barockmusikscenen i Sverige. Medan Anna Maria Friman turnerat världen runt med norsk-svenska Trio Medieaval. Till Nomemus konsert presenterar dessa båda ett program som mest utgår från folkliga sångtraditioner; Ballader, koraler, kärleksvisor. Allt går kanske inte säkert tillbaka till medeltiden, men traditionen av folklig sång och berättande har ju ofta djupa rötter. Här finns också latinska, kyrkliga hymner. Det är ett blandat, internationellt program som försöker visa på sambanden mellan olika musikformer och stilar.

__________________________________________________________________________________

Konsert: Tisdag 10 augusti kl 19.30 Bildstenssalen, Gotlands Museum Visby: Legenden om Sankt Sigfrid

Karin Lagergren – sång, recitation  med duo Falsobordone: Erik Ask-Upmark – harpa, säckpipa, röst och Anna Rynefors – rebec, säckpipa, röst mm

Legenden om sankt Sigfrid är en fantastisk berättelse om en engelsk biskop som kommer från England till Sverige kring år 1000 och gör kometkarriär som missionär i Småland. Han döper Olof Skötkonung i Husaby källa, bygger den första domkyrkan i Växjö, träffar änglar i drömmens värld och talar med sina avhuggna systersöners huvuden. I Växjö i början av 1200-talet skapades en serie sånger till Sigfrid att framföras på hans festdag den 15 februari. Dessa sånger är också Sveriges äldsta bevarade musik! Falsobordone och Karin Lagergren har i detta program skapat en alldeles egen version av Sigfridslegenden.